Koblihy

koblihy

SUROVINY:

 500g hladké mouky
 500g polohrubé mouky
 80g cukr
 4 lžíce rumu
 6-8 žloutky
 60g kvasnice
 1/2l mléka
 100g másla
 cit. kůra
 lžička soli
 olej na smažení

POSTUP:

Do mísy prosejeme obě mouku, uděláme důlek, nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice a na ně nalijeme vlahé mléko. Tuk rozpustíme a nalijeme do mísy na vzešlý kvásek. Přidáme žloutky, sůl, citrónovou kůr, rum a těsto pořádně zaděláme. Posypeme jemně moukou a přikryté utěrkou necháme kynout.

Nakynuté těsto přendáme na vál a rozválíme asi na 1/2 cm. Vykrájíme kolečka. Na jedno dáme džem a druhým kolečkem přiklopíme. Kraje pořádné přitlačíme a vykrajovátkem ještě jednou vykrojíme. Koblihy skládáme na prkénko, přikryjeme utěrkou a nechám kynout.

Mezitím si rozpálíme olej ve větším hrnci. Koblihy do něj vkládáme vrchní stranou do oleje. Přiklopíme pokličkou a necháme chvilinku smažit, potom otočíme a již nepřiklápíme. Usmažená koblihy dáváme na papírové utěrky, aby vsákly přebytečný tuk.

TIP: Někteří mají rádi koblihy neplněné, ale obalované ve vanilkovém či skořicovém cukru. Na tyto koblihy rozvalujeme těsto na 1 cm, neplníme, necháme ještě vykrájené kynout a potom postupujeme stejně.

Držíte masopust? Víte že, masopust neboli fašank je pohyblivý třídenní svátek, po němž následuje čtyřicetidenní půst, který končí Velikonocemi. Tak si k tomu masopustu upečeme klasiku - koblihy

Suroviny

 500g hladké mouky
 500g polohrubé mouky
 80g cukr
 4 lžíce rumu
 6-8 žloutky
 60g kvasnice
 1/2l mléka
 100g másla
 cit. kůra
 lžička soli
 olej na smažení

Postup

1

Do mísy prosejeme obě mouku, uděláme důlek, nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice a na ně nalijeme vlahé mléko. Tuk rozpustíme a nalijeme do mísy na vzešlý kvásek. Přidáme žloutky, sůl, citrónovou kůr, rum a těsto pořádně zaděláme. Posypeme jemně moukou a přikryté utěrkou necháme kynout.

2

Nakynuté těsto přendáme na vál a rozválíme asi na 1/2 cm. Vykrájíme kolečka. Na jedno dáme džem a druhým kolečkem přiklopíme. Kraje pořádné přitlačíme a vykrajovátkem ještě jednou vykrojíme. Koblihy skládáme na prkénko, přikryjeme utěrkou a nechám kynout.

3

Mezitím si rozpálíme olej ve větším hrnci. Koblihy do něj vkládáme vrchní stranou do oleje. Přiklopíme pokličkou a necháme chvilinku smažit, potom otočíme a již nepřiklápíme. Usmažená koblihy dáváme na papírové utěrky, aby vsákly přebytečný tuk.

4

TIP: Někteří mají rádi koblihy neplněné, ale obalované ve vanilkovém či skořicovém cukru. Na tyto koblihy rozvalujeme těsto na 1 cm, neplníme, necháme ještě vykrájené kynout a potom postupujeme stejně.

5

Držíte masopust? Víte že, masopust neboli fašank je pohyblivý třídenní svátek, po němž následuje čtyřicetidenní půst, který končí Velikonocemi. Tak si k tomu masopustu upečeme klasiku - koblihy

Koblihy
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.