Jarní špenátový salát s pučálkou

KategorieRecept na

SUROVINY:

 220g slaniny
 250g žampionů
 1 stroužek česneku
 450g pučálky
 350g špenátu
 220g sýry s modrou plísní
 1 lžíce vinného octa
 Sůl, pepř

POSTUP:

Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme. Vyndáme na talíř a do pánvičky přidáme lžíci oleje, hodíme žampiony nakrájené na plátky. Smažíme 3 až 5 minut. Vyndáme. Přidáme trochu oleje a vsypeme pučálku. Opékáme asi 3 min. Přidáme česnek a 1 minutu smažíme.

Do velké salátové mísy dáme špenát, pučálku, houby a slaninu. Ochutíme octem, solí a pepřem. Ozdobíme sýrem. (ze solí opatrně – slanina i sýr je dost slaný)

Pučálka

Potřebujete celá semena hrachu!
Hrách pečlivě přebereme!

Hrách propláchneme. Nasypeme do obyčejné zavařovací sklenice a zalijeme vodou do dvojnásobné výšky, než má hrách. Zakryjeme fólii a necháme stát namočené třeba na okně 24 hodin do druhého dne. (Ne přímé slunce) Hrách během této doby nabobtná a pojme dost tekutiny na to, aby mohl začít klíčit.

Druhý den slijeme všechnu zbývající vodu, která se nevsákla do hrachu. Hrášek jemně propláchneme čerstvou studenou (ale ne ledovou) vodou, necháme okapat a zase vrátíme do sklenice. (Tentokrát už tedy pokračujte bez vody) Zakryjeme a dáme zpět na okno. Opět necháme stát 24 hodin.

Pro zakrytí používám potravinovou fólii, do které lze udělám dvě nebo tři dírky špičkou nože, aby hrášek mohl trochu dýchat, ale přitom se zbytečně nevysušoval. Třetí den jsou již na hrášku viditelné půl až centimetr dlouhé klíčky. Znovu hrášek propláchneme vodou a necháme okapat. Postupujeme jemně, abychom neulámali klíčky. Buď už můžeme hrášek rovnou použít na pučálku, nebo ho nechte ještě naposledy ve sklenici na okně dalších 24 hodin.

Suroviny

 220g slaniny
 250g žampionů
 1 stroužek česneku
 450g pučálky
 350g špenátu
 220g sýry s modrou plísní
 1 lžíce vinného octa
 Sůl, pepř

Postup

1

Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme. Vyndáme na talíř a do pánvičky přidáme lžíci oleje, hodíme žampiony nakrájené na plátky. Smažíme 3 až 5 minut. Vyndáme. Přidáme trochu oleje a vsypeme pučálku. Opékáme asi 3 min. Přidáme česnek a 1 minutu smažíme.

2

Do velké salátové mísy dáme špenát, pučálku, houby a slaninu. Ochutíme octem, solí a pepřem. Ozdobíme sýrem. (ze solí opatrně – slanina i sýr je dost slaný)

Pučálka
3

Potřebujete celá semena hrachu!
Hrách pečlivě přebereme!

4

Hrách propláchneme. Nasypeme do obyčejné zavařovací sklenice a zalijeme vodou do dvojnásobné výšky, než má hrách. Zakryjeme fólii a necháme stát namočené třeba na okně 24 hodin do druhého dne. (Ne přímé slunce) Hrách během této doby nabobtná a pojme dost tekutiny na to, aby mohl začít klíčit.

5

Druhý den slijeme všechnu zbývající vodu, která se nevsákla do hrachu. Hrášek jemně propláchneme čerstvou studenou (ale ne ledovou) vodou, necháme okapat a zase vrátíme do sklenice. (Tentokrát už tedy pokračujte bez vody) Zakryjeme a dáme zpět na okno. Opět necháme stát 24 hodin.

6

Pro zakrytí používám potravinovou fólii, do které lze udělám dvě nebo tři dírky špičkou nože, aby hrášek mohl trochu dýchat, ale přitom se zbytečně nevysušoval. Třetí den jsou již na hrášku viditelné půl až centimetr dlouhé klíčky. Znovu hrášek propláchneme vodou a necháme okapat. Postupujeme jemně, abychom neulámali klíčky. Buď už můžeme hrášek rovnou použít na pučálku, nebo ho nechte ještě naposledy ve sklenici na okně dalších 24 hodin.

7

Jarní špenátový salát s pučálkou
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.