Jablkovo-hruškový koláč s pařížskou šlehačkou

Jablkovo-hruškový koláč s pařížskou šlehačkou

SUROVINY:

 1 hrnek hladké mouky
 ½ hrnku cukru
 1 lžička prášku do pečiva
 6 lžic oleje
 1 hrnek mléka
 3 vejce
 400g jablek
 400g hrušek
 máslo na vymazání formy
Pařížská šlehačka:
 250ml smetany ke šlehání
 1 tyčinka ledových kaštanů
 50g hořké čokolády

POSTUP:

Smetanu zahřejeme. Přidáme nalámané ledové kaštany a čokoládu a za občasného míchání necháme rozpustit. Potom dáme do lednice přes noc vychladit. Druhý den šlehačku našleháme. Ke konci šleháme opatrně, aby se šlehačka nepřešlehala. Můžeme přidat 2 lžíce mascarpone, aby byla šlehačka pevnější a krásně hladká.

Dortovou formu vymažeme máslem. Jablka i hrušky oloupeme a odstraníme jadřince. Potom ovoce nakrájíme na tenké plátky. Jablka naskládáme do formy, na ně přidáme hrušky. Můžeme posypat třtinovým cukrem dle sladkosti ovoce.

Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, cukr. Zamícháme. Přidáme olej, mléko, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Vše pořádně promícháme. Těsto nalijeme na vyskládaná jablka s hruškami. Pečeme při 180°C asi 20 – 30 min. Vychladlý dort vyklopíme z formy a ozdobíme pařížskou šlehačkou.

PS: A je tu zase podzim a na zahradě hromadu jablek a hrušek. Stále peču něco z jablek. Okolí už nemůže jablka ani vidět, protože je přidávám i tam, kde byste jablíčka nehledali. Ale když upeču tento koláč, tak se najednou všichni objeví a najednou nevadí, že obsahuje jablka a ještě se pohádají o poslední kousek.

Suroviny

 1 hrnek hladké mouky
 ½ hrnku cukru
 1 lžička prášku do pečiva
 6 lžic oleje
 1 hrnek mléka
 3 vejce
 400g jablek
 400g hrušek
 máslo na vymazání formy
Pařížská šlehačka:
 250ml smetany ke šlehání
 1 tyčinka ledových kaštanů
 50g hořké čokolády

Postup

1

Smetanu zahřejeme. Přidáme nalámané ledové kaštany a čokoládu a za občasného míchání necháme rozpustit. Potom dáme do lednice přes noc vychladit. Druhý den šlehačku našleháme. Ke konci šleháme opatrně, aby se šlehačka nepřešlehala. Můžeme přidat 2 lžíce mascarpone, aby byla šlehačka pevnější a krásně hladká.

2

Dortovou formu vymažeme máslem. Jablka i hrušky oloupeme a odstraníme jadřince. Potom ovoce nakrájíme na tenké plátky. Jablka naskládáme do formy, na ně přidáme hrušky. Můžeme posypat třtinovým cukrem dle sladkosti ovoce.

3

Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, cukr. Zamícháme. Přidáme olej, mléko, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Vše pořádně promícháme. Těsto nalijeme na vyskládaná jablka s hruškami. Pečeme při 180°C asi 20 – 30 min. Vychladlý dort vyklopíme z formy a ozdobíme pařížskou šlehačkou.

4

PS: A je tu zase podzim a na zahradě hromadu jablek a hrušek. Stále peču něco z jablek. Okolí už nemůže jablka ani vidět, protože je přidávám i tam, kde byste jablíčka nehledali. Ale když upeču tento koláč, tak se najednou všichni objeví a najednou nevadí, že obsahuje jablka a ještě se pohádají o poslední kousek.

Jablkovo-hruškový koláč s pařížskou šlehačkou
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.