Jablečný koláč s citronovou polevou

KategorieRecept na4 porce

SUROVINY:

Linecké těsto:
 150 g cukru
 300 g másla
 450 g hladké mouky
 0,50 lžičky prášku do pečiva
 1 vejce
 citronová kůra z ½ citronu
Náplň:
 1 kg jablek
 100 ml bílého vína nebo vody, moštu
 3 lžíce citronové šťávy
 2 lžíce cukru
 100 g mandlí
 50 g rozinek
 1 lžička skořice
Poleva:
 100 g moučkového cukru
 2 lžíce citronové šťávy

POSTUP:

Všechny suroviny na těsto dáme na vál a rychle zpracujeme. Když je těsto krásně hladké dáme odležet do lednice.

Jablka okrájíme, vykrájíme a pokrájíme na kostičky asi 1 – 1,5 cm velké. Do kastrolu dáme cukr, víno, citronovou šťávu a svaříme. Až se cukr rozpustí, přisypeme jablka. 10min dusíme. Vmícháme rozinky, mandle a skořici. Necháme vychladnout. Pokud se Vám zdá, že máte v jablkách moc šťávy, směs nechte na sítku vykapat.

Těsto vyndáme z lednice a rozválíme asi na ½ cm. Vykrojíme dva kruhy ve velikosti dna dortové formy. Zbytek těsta opět zpracujeme a vyválíme váleček o délce obvodu dortové formy. Na dno formy dáme kruhovou placku. Váleček vložíme do formy a prsty těsto namačkáme po obvodu. Tímto způsobem máme celou formu vyloženou těstem.

Těsto naplníme směsí z jablek a přiklopíme druhým kruhem těsta. Koláč dáme do rozpálené trouby a pečeme při 180 – 200°C asi 50 min. Po upečení necháme koláč vychladnout. Odstraníme formu. Dáme na talíř a polijeme polevou, kterou uděláme promícháním cukru s citronovou šťávou. Pokud se Vám zdá poleva moc hustá, kápněte do ní horkou vodu.

Koláč ozdobíme mandličkami.

Suroviny

Linecké těsto:
 150 g cukru
 300 g másla
 450 g hladké mouky
 0,50 lžičky prášku do pečiva
 1 vejce
 citronová kůra z ½ citronu
Náplň:
 1 kg jablek
 100 ml bílého vína nebo vody, moštu
 3 lžíce citronové šťávy
 2 lžíce cukru
 100 g mandlí
 50 g rozinek
 1 lžička skořice
Poleva:
 100 g moučkového cukru
 2 lžíce citronové šťávy

Postup

1

Všechny suroviny na těsto dáme na vál a rychle zpracujeme. Když je těsto krásně hladké dáme odležet do lednice.

2

Jablka okrájíme, vykrájíme a pokrájíme na kostičky asi 1 – 1,5 cm velké. Do kastrolu dáme cukr, víno, citronovou šťávu a svaříme. Až se cukr rozpustí, přisypeme jablka. 10min dusíme. Vmícháme rozinky, mandle a skořici. Necháme vychladnout. Pokud se Vám zdá, že máte v jablkách moc šťávy, směs nechte na sítku vykapat.

3

Těsto vyndáme z lednice a rozválíme asi na ½ cm. Vykrojíme dva kruhy ve velikosti dna dortové formy. Zbytek těsta opět zpracujeme a vyválíme váleček o délce obvodu dortové formy. Na dno formy dáme kruhovou placku. Váleček vložíme do formy a prsty těsto namačkáme po obvodu. Tímto způsobem máme celou formu vyloženou těstem.

4

Těsto naplníme směsí z jablek a přiklopíme druhým kruhem těsta. Koláč dáme do rozpálené trouby a pečeme při 180 – 200°C asi 50 min. Po upečení necháme koláč vychladnout. Odstraníme formu. Dáme na talíř a polijeme polevou, kterou uděláme promícháním cukru s citronovou šťávou. Pokud se Vám zdá poleva moc hustá, kápněte do ní horkou vodu.

5

Koláč ozdobíme mandličkami.

6

Jablečný koláč s citronovou polevou
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Jeden komentář na “Jablečný koláč s citronovou polevou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.