SUROVINY:
1 hrachu (50g)
1 fazolí
1 čočky
1 krup
5 kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
12 lžíce jíšky
1 l vývaru nebo vody
sůl, pepř, majoránka
POSTUP:
Večer si namočíme do vody všechny luštěniny (hrách, fazole, čočka). Musí být ponořené. Druhý den přidáme kroupy a přilijeme 1l vývaru a vše uvaříme doměkka. (Vodu z luštěnin neslíváme!) Před dovařením přidáme nastrouhanou zeleninu a cibuli. Polévku zahustíme jíškou (viz. Jak na to) a okořeníme majoránkou. Osolíme, opepříme dle chuti.
Na Valašsku polévku nezahušťují, přidávají však do ní ještě pohanku nebo jáhly a česnek.
Já polévku neochucuji česnekem, ale dám si k ní topinku.
Suroviny
1 hrachu (50g)
1 fazolí
1 čočky
1 krup
5 kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
12 lžíce jíšky
1 l vývaru nebo vody
sůl, pepř, majoránka
Postup
1
Na Valašsku polévku nezahušťují, přidávají však do ní ještě pohanku nebo jáhly a česnek.
Já polévku neochucuji česnekem, ale dám si k ní topinku.
Večer si namočíme do vody všechny luštěniny (hrách, fazole, čočka). Musí být ponořené. Druhý den přidáme kroupy a přilijeme 1l vývaru a vše uvaříme doměkka. (Vodu z luštěnin neslíváme!) Před dovařením přidáme nastrouhanou zeleninu a cibuli. Polévku zahustíme jíškou (viz. Jak na to) a okořeníme majoránkou. Osolíme, opepříme dle chuti.
Na Valašsku polévku nezahušťují, přidávají však do ní ještě pohanku nebo jáhly a česnek.
Já polévku neochucuji česnekem, ale dám si k ní topinku.