Dušené hovězí maso s třešněmi

AlenaNapsala Alena

Červen 28, 2019

Suroviny

750 g zadního hovězího maso (může být i kančí, nebo srnčí)

100 g špeku

1 cibule

10 zrnek pepře

2 hřebíčky

2 bobkové listy

4 kuličky jalovce (nemusí být)

200 ml octa

700 ml vody

2 lžíce oleje

---

500 g třešní

150 g cukru

300 ml červeného vína

2 lžíce škrobové moučky

2 lžíce studené vody

muškátový oříšek

Postup

Ocet s vodou a kořením svaříme a necháme vychladnout. Maso prošpikujeme slaninou a vložíme do hlubší mísy. Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka. Zalijeme svařeným octem. Mísu zakryjeme pokličkou a necháme v chladničce uležet min 24 hodin. (Já maso nakládám ve čtvrtek odpoledne k sobotnímu obědu). Během této doby maso několikrát obrátíme.

Opláchnuté, vypeckované třešně zasypeme cukrem. Necháme odležet 2-3 hodiny. Potom je zalijeme červeným vínem a dáme na 12 hodin do chladničky. (V pátek připravím třešně.)

Maso vyjmeme z marinády, osušíme a na oleji zprudka ze všech stran opečeme.

Pak maso osolíme, dáme do pekáčku nebo hrnce. K němu přidáme cibuli a koření z marinády a zalijeme 150ml třešňové šťávy s vínem z naložených třešní. Pekáček nebo hrnec přiklopíme a při mírné teplotě v troubě nebo na sporáku maso udusíme do měkka. Občas maso obrátíme. Měkké maso vyjmeme a šťávu přecedíme k zbylým třešním. Dáme vařit. Škrobovou moučku rozmícháme ve vodě a přilijeme k třešním. Povaříme minimálně 5 minut. Osolíme a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem.

Maso podáváme nakrájené na plátky, obložené horkými třešněmi a přilité třešňovou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou krupicové noky.

00:00
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na