Dušené hovězí maso s třešněmi

Dušené hovězí maso s třešněmi
Kategorie, Recept na4 porce

SUROVINY:

 750g zadního hovězího maso (může být i kančí, nebo srnčí)
 100g špeku
 1 cibule
 10 kuliček pepře
 2 hřebíčky
 2 bobkové listy
 4 kuličky jalovce (nemusí být)
 200ml octa
 700ml vody
 2 lžíce oleje
---
 500g třešní
 150g cukru
 300ml červeného vína
 2 lžíce škrobové moučky
 2 lžíce studené vody
 muškátový oříšek

POSTUP:

Ocet s vodou a kořením svaříme a necháme vychladnout. Maso prošpikujeme slaninou a vložíme do hlubší mísy. Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka. Zalijeme svařeným octem. Mísu zakryjeme pokličkou a necháme v chladničce uležet min 24 hodin. (Já maso nakládám ve čtvrtek odpoledne k sobotnímu obědu). Během této doby maso několikrát obrátíme.

Opláchnuté, vypeckované třešně zasypeme cukrem. Necháme odležet 2-3 hodiny. Potom je zalijeme červeným vínem a dáme na 12 hodin do chladničky. (V pátek připravím třešně.)

Maso vyjmeme z marinády, osušíme a na oleji zprudka ze všech stran opečeme.

Pak maso osolíme, dáme do pekáčku nebo hrnce. K němu přidáme cibuli a koření z marinády a zalijeme 150ml třešňové šťávy s vínem z naložených třešní. Pekáček nebo hrnec přiklopíme a při mírné teplotě v troubě nebo na sporáku maso udusíme do měkka. Občas maso obrátíme. Měkké maso vyjmeme a šťávu přecedíme k zbylým třešním. Dáme vařit. Škrobovou moučku rozmícháme ve vodě a přilijeme k třešním. Povaříme minimálně 5 minut. Osolíme a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem.

Maso podáváme nakrájené na plátky, obložené horkými třešněmi a přilité třešňovou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou krupicové noky.

Suroviny

 750g zadního hovězího maso (může být i kančí, nebo srnčí)
 100g špeku
 1 cibule
 10 kuliček pepře
 2 hřebíčky
 2 bobkové listy
 4 kuličky jalovce (nemusí být)
 200ml octa
 700ml vody
 2 lžíce oleje
---
 500g třešní
 150g cukru
 300ml červeného vína
 2 lžíce škrobové moučky
 2 lžíce studené vody
 muškátový oříšek

Postup

1

Ocet s vodou a kořením svaříme a necháme vychladnout. Maso prošpikujeme slaninou a vložíme do hlubší mísy. Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlkolečka. Zalijeme svařeným octem. Mísu zakryjeme pokličkou a necháme v chladničce uležet min 24 hodin. (Já maso nakládám ve čtvrtek odpoledne k sobotnímu obědu). Během této doby maso několikrát obrátíme.

2

Opláchnuté, vypeckované třešně zasypeme cukrem. Necháme odležet 2-3 hodiny. Potom je zalijeme červeným vínem a dáme na 12 hodin do chladničky. (V pátek připravím třešně.)

3

Maso vyjmeme z marinády, osušíme a na oleji zprudka ze všech stran opečeme.

4

Pak maso osolíme, dáme do pekáčku nebo hrnce. K němu přidáme cibuli a koření z marinády a zalijeme 150ml třešňové šťávy s vínem z naložených třešní. Pekáček nebo hrnec přiklopíme a při mírné teplotě v troubě nebo na sporáku maso udusíme do měkka. Občas maso obrátíme. Měkké maso vyjmeme a šťávu přecedíme k zbylým třešním. Dáme vařit. Škrobovou moučku rozmícháme ve vodě a přilijeme k třešním. Povaříme minimálně 5 minut. Osolíme a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem.

5

Maso podáváme nakrájené na plátky, obložené horkými třešněmi a přilité třešňovou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou krupicové noky.

Dušené hovězí maso s třešněmi
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.