
Suroviny
4 hrsti čočky
2 rajčata nebo 4 cherry rajčátka
1 puk salátu římského (nebo můžete použít i ledový nebo lollo)
2 jarní cibulky
50g nasekaných vlašských ořechů
4 lžíce oleje (ořechového, olivového, pistáciového)
2 lžičky octa (vinného, jablečného, cherry jak máte rádi)
sůl a pepř
Postup
Čočku uvaříme dle návodu. Můžeme použít zelenou, žlutou, černou i červenou je to na vaší chuti. Scedíme. Zeleninu nakrájíme najemno, dáme do mísy. Přisypeme čočku. Promícháme. Olej s octem promícháme. Nejlépe to jde ve skleničce s víčkem, kterou intenzivně protřepeme. Osolíme a opepříme. A ještě jednou protřepeme. Ochutnáme, když se Vám to zdá moc kyselé, můžete přidat trochu medu. Nalijeme do mísy a vše opatrně promícháme
PS: Nový rok, to je čočka a uzené. Tak vyzkoušejte tento recept. Nebo najdete na stránkách uzené s meruňkovým džemem a jablky (viz recepty). Jen tam nepřidáte brambory. Po upečení tu výbornou šťávu s jablky zamícháte do uvařené čočky.