Citronový koláč

KategorieDifficultyAdvancedRecept na4 porce

SUROVINY:

Těsto
 190 g hladké mouky
 90 g másla
 75 g krupicového cukru
 1 vejce
Náplň
 2 vejce
 3 žloutky
 110 g krupicového cukru
 citr. kůra nastrouhaná z 1 citronu
 125 ml citronové šťávy (asi 3 citrony)
 250 ml smetany ke šlehání
Bílkové bezé
 3 bílky
 100 g cukru

POSTUP:

Na vále všechny ingredience zpracujeme až je těsto krásně vláčné a hladké. Těsto zabalíme do folie a necháme v lednici asi hodinu chladit.

Odpočinuté těsto vyválíme na posypaném vále na placku. Přeneseme do koláčové formy (Já dávám na dno pečící papír) a jemně přimáčkneme do formy, dotvarujeme prsty okraje a přebytečné těsto odstraníme.(Já přejedu po formě válečkem a ono se přes okraje prořízne a mám krásně zarovnáno.)

Takto připravené těsto dáme znovu na 30 minut chladit. (Mám zkušenost, že pokud pořádně těsto vychladím, tak nemusím použít fazole na zatížení při pečení). Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto vyndáme a propícháme vidličkou. Dáme péct na 10 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů.

Náplň

Vejce, žloutky a cukr našleháme metlou, aby se cukr rozpustil. Přidáme vymačkanou citronovou šťávu, kůru a smetanu. Řádně promícháme. Koláč jen povytáhneme z trouby – necháme na mřížce a náplň na něj nalijeme. (Pokud byste koláč vyndali z trouby a náplň nalili mimo, pak se sním špatně manipuluje.) Zasuneme zpátky do trouby a pečeme asi 25 – 30 minut. Nechte vychladnout a podávejte. Výborně chutná i další dny. Protože nám zbyly bílky mužeme na koláč připravit ještě bílkové bezé, ale je výborný i bez sněhu.

Bílkové bezé

Z bílku našleháme pevný sníh a všleháme cukr. Na upečený koláč ozdobně naneseme a buď rychle zapečeme pod grilem, nebo opálíme opalovací pistolí.(Koláč pod grilem hlídejte, je to hned!)

Suroviny

Těsto
 190 g hladké mouky
 90 g másla
 75 g krupicového cukru
 1 vejce
Náplň
 2 vejce
 3 žloutky
 110 g krupicového cukru
 citr. kůra nastrouhaná z 1 citronu
 125 ml citronové šťávy (asi 3 citrony)
 250 ml smetany ke šlehání
Bílkové bezé
 3 bílky
 100 g cukru

Postup

1

Na vále všechny ingredience zpracujeme až je těsto krásně vláčné a hladké. Těsto zabalíme do folie a necháme v lednici asi hodinu chladit.

2
3

Odpočinuté těsto vyválíme na posypaném vále na placku. Přeneseme do koláčové formy (Já dávám na dno pečící papír) a jemně přimáčkneme do formy, dotvarujeme prsty okraje a přebytečné těsto odstraníme.(Já přejedu po formě válečkem a ono se přes okraje prořízne a mám krásně zarovnáno.)

4
5

Takto připravené těsto dáme znovu na 30 minut chladit. (Mám zkušenost, že pokud pořádně těsto vychladím, tak nemusím použít fazole na zatížení při pečení). Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto vyndáme a propícháme vidličkou. Dáme péct na 10 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů.

6
Náplň
7

Vejce, žloutky a cukr našleháme metlou, aby se cukr rozpustil. Přidáme vymačkanou citronovou šťávu, kůru a smetanu. Řádně promícháme. Koláč jen povytáhneme z trouby – necháme na mřížce a náplň na něj nalijeme. (Pokud byste koláč vyndali z trouby a náplň nalili mimo, pak se sním špatně manipuluje.) Zasuneme zpátky do trouby a pečeme asi 25 – 30 minut. Nechte vychladnout a podávejte. Výborně chutná i další dny. Protože nám zbyly bílky mužeme na koláč připravit ještě bílkové bezé, ale je výborný i bez sněhu.

8
Bílkové bezé
9

Z bílku našleháme pevný sníh a všleháme cukr. Na upečený koláč ozdobně naneseme a buď rychle zapečeme pod grilem, nebo opálíme opalovací pistolí.(Koláč pod grilem hlídejte, je to hned!)

10
11

Citronový koláč
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.