Rubriky
Předkrmy, chuťovky & svačiny Přílohy a pečivo

Lilkové (baklažánové) placičky

Lilek nebo baklažán – plod s krásnou fialovou slupkou, která může být i někdy
žíhaná.

SUROVINY:

½ kg lilku asi 2 kusy
2 vejce
4 lžíce strouhanky
sůl, pepř
olej na smažení

POSTUP:

Lilky rozpůlíme a v každé půlce podélně vytvoříme 3 až 4 hluboké zářezy tak, abychom neporušili slupku. Pokapeme olejem. Dáme péci do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 30 až 40 minut, dokud není dužnina zcela měkká. Upečený lilek necháme vychladnout. Dužinu ze slupky vyškrábeme do misky. Přidáme vejce a strouhanku. Osolíme, opepříme. Do rozpáleného oleje klademe lžící hromádky, které rozprostřeme na placičku. Osmažíme z obou stran.

PS: Můžeme podávat s ořechovou omáčkou za studene. Viz recepty.

Rubriky
Pomazánky & dipy Předkrmy, chuťovky & svačiny

Ořechová omáčka zastudena

Vždyť to nemusí být vždycky tatarka!!!

SUROVINY:

4 vrchovaté lžíce umletých vlašských ořechů
4 stroužky česneku
2 krajíčky bílé veky, nebo toustového chleba
10 lžic mléka
2 lžíce oleje
1 – 2 lžíce citronové šťávy
Sůl, pepř

POSTUP:

Veku nebo tousťák namočíme mlékem. Přidáme ořechy, nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a řádně rozmixujeme. Do hladké hmoty opatrně přidáváme olej a cit. šťávu. Dle potřeby můžeme přidat ještě mléko. Osolíme, opepříme.

Podáváme ke smaženým rybám, zelenině nebo různým placičkám.

Rubriky
Dezerty Koláče, buchty, bublaniny a crumbly

Kynuté buchty s tvarohem

Kdo by neměl rád kynuté buchty, takový člověk snad ani neexistuje.

SUROVINY:

Základní kynuté těsto na buchty, záviny – viz základní recepty

Tvarohová náplň
500g tvarohu (2 kostky)
100g cukru
2 žloutky
2 hrsti rozinek namočených v rumu
vanilka
citronová kůra

rozpuštěné máslo na potření buchet a pekáče
moučkový cukr na posypání

POSTUP:

Těsto připravíme dle návodu. Necháme kynout.

Připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh utřeme s cukrem a žloutky do hustější hmoty. Potom přidáme okapané rozinky a zamícháme. Pokud se nám zdá tvaroh moc hustý můžeme kápnout rum z rozinek, ale do buchet je lepší tvaroh tužší.

Z těsta uždibujeme kousky velikosti polévkové lžíce. V dlani rozprostřeme na placku, do ní dáme lžičku tvarohu. Spojíme protilehlé strany, potom druhé a spojem vkládáme do pekáčku, který jsme vymazali máslem. Celou buchtu potřeme rozpuštěným máslem. Buchty vkládáme do pekáče hezky vedle sebe a necháme chvilinku vykynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 180 – 200°C. Pečeme asi 30min. Při podávání posypeme moučkovým cukrem.

Rubriky
Hlavní chod Hovězí Maso Maso & ryby & mořské plody Nezařazené

Hovězí s hlívou ústřičnou

Tento recept je rychlý na vaření, jen potřebujete více nádobí – jeden kastrůlek na
omáčku, další na houby a pánvičku na maso a ještě nějakou přílohu. Ale jinak je to
šup, šup.

SUROVINY:

4 šalotky
25g másla
1 rajče
125 ml hovězího vývaru – viz jak nato
2 lžíce portského vína
125 ml červeného vína
25g másla studeného

300g hlívy ústřičné
sůl, pepř
špetka kmínu mletého
hrst petrželky listové

4 plátky hovězího roštěnce
2 lžíce másla
sůl, pepř

POSTUP:

Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. Rajče spaříme, oloupeme – viz jak na to a nakrájíme. Na pánvi rozpustíme máslo a šalotku v ní orestujeme. Přihodíme nakrájené rajče. Zarestujeme. Přilijeme vývar, víno a portské. Omáčku svaříme asi na 1/3. Osolíme, opepříme. Dáme stranou a zašleháme studené máslo, které omáčku krásně zjemní. Pokud chcete omáčku velmi jemnou, ještě před zašleháním ji můžeme přepasírovat. Potom nemusíme rajče loupat.

Hlívu očistíme a pokrájíme. Na máslo vhodíme houby a restujeme. Osolíme, opepříme a okmínujeme.

Maso osolíme, opepříme. Trochu naklepeme. Nařízneme okraje, aby se nám maso nekroutilo. Na másle ho rychle opečeme.

PS: Já to podávám s bramborovými plackami – viz recepty, ale můžete přidat americké brambory, vařené brambory, pečené brambory.

Rubriky
Hlavní chod Předkrmy, chuťovky & svačiny

Plněné portobello

Určitě máte v lednici nějaký zbytek cukety a tak ji vražte do houby.

SUROVINY:

4 portobella
plátek másla
1 cibulka jarní
2 stroužky česneku
100g cukety
200g mletého masa míchaného
1 lžíce nasekaných bylinek (šalvěj, petržel, saturejka, meduňka)
špetka soli
špetka pepře
špetka kmínu mletého

POSTUP:

S portobella vyjmeme nožky a houby očistíme vlhkým hadrem. Cibuli, česnek a nožky z hub nakrájíme najemno, cuketu nastrouháme i se slupkou (pokud je starší vnitřek se semínky odstraníme). Na pánvičku dáme máslo, přidáme cibuli, česnek, nožky z hub. Chvilinku restujeme a přihodíme nastrouhanou cuketu. Orestujeme. Necháme vychladnout. 

Do mísy dáme maso, orestovanou směs, bylinky, sůl, pepř, kmín. Pořádně zamícháme. Pekáček vymažeme máslem. Dáme na něj klobouky portobella. Osolíme. A naplníme masovou směsí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 – 200°C asi 15 – 20 min.

Rubriky
Hlavní chod Těstoviny a rizota

Těstoviny s rajčaty a olivami

Léto a italská kuchyně, to prostě patří k sobě. Nemyslíte?

SUROVINY:

400 – 500g těstovin
4 lžíce olivového oleje
2 cibule
4 stroužky česneku
4 filety ančoviček
špetka chilli
4 – 5 velkých rajčat
asi 4 lžíce černých oliv
sůl, pepř


1 plátek toustového chleba
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce strouhaného parmazánu

POSTUP:

Cibuli, česnek a rajčata pokrájíme na kostičky. Na oleji orestujeme cibuli, česnek a necháme rozpustit ančovičky, přidáme špetku chilli a rajčata. Prohřejeme. Přihodíme olivy pokrájené na půl. Osolíme, opepříme.

Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu al dente. Uvařené vhodíme do směsi a promícháme.

Z toustového chleba si připravíme strouhanku, kterou orestujeme na olivovém oleji. Odstavíme a do teplé vhodíme parmazán.

Každou porci touto parmazánovou strouhankou posypeme. Nevynechávejte posypku, je to ta správná tečka nakonec.

Rubriky
Dezerty Krémy & pudingy & zmrzlina Poháry Sváteční pečení

Jahody s flekatou smetanou

Vždy na chalupu přivezu jídlo přesně na víkend, ale znáte to, když tam s Vámi někdo je, máte starost, aby náhodou netrpěl hlady. A proto se zase v neděli snažím zdělat hlavně to co je načaté, aby mi to neteklo do tašky, protože všechny krabičky si odvezli děti s jídlem a žádné nevrátili. Znáte to?

Co tu dneska máme za zbytky – zakysaná smetana, jahody a načatá čokoška.
A podívejte se, jaké mám na chalupě krásné retro skleničky – viz 2. foto

SUROVINY:

asi 300g jahod
2 lžíce sirupu (třeba jahodového Single food)
1 velká zakysaná smetana (400g)
50g hořké čokolády
1 lžíce moučkového cukru

POSTUP:

Jahody nakrájíme na kousky či plátky a zalijeme sirupem. Když není sirup, najde se med či cukr. Necháme odležet.

Zakysanou smetanu rozdělíme na polovinu. Jednu osladíme cukrem nebo medem a do druhé zamícháme rozpuštěnou čokoládu. Vršíme do skleniček.

Samozřejmě tam můžete přihodit, piškoty, zbytek nějaké buchty či sušenek.

Nebojte se experimentovat.
Většinou na chalupě vzniknou nejlepší recepty.

Rubriky
Maso & ryby & mořské plody Předkrmy, chuťovky & svačiny Ryby

Kapří špízy

I kapr může být zajímavý. Odhoďte předsudky, hrrrr na ryby a grilování

SUROVINY:

450g – 600g kapra
100g slaniny nebo špeku
4 cibule

Marináda:
½ nakrájené cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce koriandru
1 lžička petržele
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky mleté papriky
špetka sušeného zázvoru nebo 2cm nastrouhaného čerstvého
1 ½ lžíce bílého vinného octa
2 lžíce limetové šťávy
sůl, pepř

POSTUP:

Nejdříve si připravíme marinádu. Všechny připravené suroviny řádně promícháme v misce.

Rybu nakrájíme na kostky 3 x 3 cm a vložíme do marinády, opatrně vše promícháme, aby byly všechny kousky pokryté. Necháme odležet v chladu minimálně 2 hodiny, ale nejlépe přes noc.

Slaninu nakrájíme na kousky ve velikosti ryby a cibuli na klínky.

Po odležení rybu, slaninu a cibuli napícháme na střídačku na jehly nebo na namočené špejle.

Rozpálíme gril a potřeme ho špekem. Grilujeme cca 7 – 10 min.

Podáváme s limetou nebo s melounovým salátem – viz recept

Rubriky
Ovocné Saláty

Melounový salát s balkánským sýrem

Salát je skvělý jak ke grilovanému masu, tak jako samostatná lehká letní večeře.

SUROVINY:

½ oranžového melounu Cantaloupe (větší půlka)
4 malé okurky nebo 1 obyčejná salátová
2 jarní cibulky
1 chilli paprička
1 citron
pepř
1 – 2 snítky máty
200g balkánského sýra

POSTUP:

Dužinu z melounů vykrojíme a nakrájíme na kostičky. Okurku a cibuli nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Chilli nasekáme na malinkaté kousíčky. Vše dáme do misky, opepříme a ochutíme šťávou z citronu. Nasekáme mátu a nakonec přidáme balkánský sýr.

PS: Salát se ochutí jen citrónovou šťávou, protože jsou v něm jinak zastoupeny všechny chutě: slaná – balkánský sýr, sladká – meloun, pikantní – chilli

Rubriky
Saláty Pomazánky & dipy Předkrmy, chuťovky & svačiny

Vajíčkový salát co chalupa dala

Kdo má rád vajíčkový salát? Tenhle vznikl opět na chalupě, aby se snědly zbytky
paprik, sýra a šunky

SUROVINY:

5 vajec
3 x ¼ zelené, červené a žluté papriky asi 100g
3 menší uvařené brambory
1 – 2 rajčata
1 červená cibule
50g eidamu
50g šunky
4 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce hořčice polotučné
1 lžíce kečupu
sůl, pepř

POSTUP:

Vejce uvaříme natvrdo – viz jak na to.

Oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Dáme do mísy. Najemno nakrájíme papriky, rajčata, uvařené brambory, šunku a cibuli. Přidáme do mísy. Přihodíme nastrouhaný nebo na kostičky nakrájený eidam.

Přidáme jogurt, hořčici a kečup. Zamícháme. Ochutíme solí a pepřem.

Necháme uležet. Podáváme s pečivem.

Joooo, ale výtečná je k tomu grilovaná krkovice.

Rubriky
Dezerty Krémy & pudingy & zmrzlina Zákusky

Tartaletky s kokosovým pudinkem a ovocem

Občas, když napeču hodně tartaletek, dám je do mrazáku. A když se ohlásí nečekaná návštěva, rychle vyndám a naplním tím, co doma najdu.

SUROVINY:

Těsto:
250g hladké mouky
125g moučkového cukru
125g másla
1 vejce
citronová kůra
špetka prášku do pečiva

 

1 sáček kokosového pudinku
1 mango (zbytek granátového jablka)
250ml smetany ke šlehání
1 – 2 lžičky moučkového cukru

POSTUP:

Na vál prosejeme mouku, prášek do pečiva, přidáme cukr, změklé máslo, vejce a vše zpracujeme na hladké těsto.

Těsto dáme nejlépe přes noc do chladničky odležet.

Druhý den, těsto rozválíme na sílu asi 3 mm. Vykrajujeme kolečka, která vkládáme do formiček na tartaletky. Pečeme při 200°C asi 10 min. Necháme vychladnout.

Můžeme je uchovávat nenaplněné v uzavřené dóze, nebo je dát v sáčku na zip do mrazničky. Takto vydrží hooodně dlouho.

Uvaříme pudink dle návodu. Nalijeme na tartaletky. poklademe nakrájeným, oloupaným mangem a ozdobíme našlehanou smetanou.

Rubriky
Maso Krůtí Maso & ryby & mořské plody

Krůtí kapsa se sušenými rajčaty

Ještě jednou krůtí maso. Já ho mám radši než kuřecí. Dnes k porovnání dvě foto. Jednu porci měl syn doma a já druhou na chalupě.

SUROVINY:

1 – 1,20 kg krůtích prsou
100g sušených rajčat naložených v oleji
10 lístků bazalky
125g mozzarelly
50g + 50g pršuta
50 ml vody
1 lžíce másla

POSTUP:

Do krůtího psa uděláme kapsu. Tu naplníme směsí z nasekaných sušených rajčat, natrhané mozzarely, bazalky a pokrájeného pršuta (50g).

Kapsu uzavřeme pomocí jehel, párátek anebo jí můžeme zašít.

Prso osolíme, opepříme a obalíme zbytkem pršuta. Dáme do pekáčku. Zalijeme vodou, přidáme máslo. Přiklopíme. Vložíme do rozpálené trouby na 200 °C a pečeme 25 – 30 min. Odklopíme a ještě pečeme asi 15 – 20 min dle velikosti masa.

Podáváme s opečenými bramborami.

Rubriky
Saláty Ovocné Salát s masem

Salát s malinami a krůtím masem

Já mám ráda listové saláty kombinované s ovocem, můj starší syn je úplně nasnáší. Ten až to bude číst, tak se určitě osype. Napište mi, zda tyto kombinace máte rádi.

SUROVINY:

300g krůtího masa
plátek másla nebo lžíce oleje
sůl, pepř
asi 500g směsi salátů
250g malin
2 lžíce balsamica crema
2 lžíce oleje
1 lžíce medu

POSTUP:

Saláty očistíme, omyjeme, osušíme a natrháme na sousta. Maliny probereme a pár si jich schováme na ozdobu. Ze zbytku připravíme zálivku.

Maliny rozmixujeme nebo rozmačkáme, přidáme olej, balsamico crema a med. Ochutnáme, pokud se nám zdá zálivka kyselá ještě přidáme med.

Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a opečeme do zlatova na másle či oleji. (Já jsem všemi 10 pro máslo.)

Do mísy dáme salát, maliny. Přidáme zálivku, promícháme a na vrch dáme opečené krůtí maso. Podáváme s opečeným toustem či bagetkou.

Rubriky
Dezerty Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Muffiny

Rychlé muffiny s rybízem

Máte rádi rychlé recepty? Máte rádi rybíz a drobenku? Tak je tu recept přímo pro vás!

SUROVINY: (hrnek o velikosti asi 200ml)

1 ¼ hrnku polohrubé mouky
½ hrnku cukru
½ prášku do pečiva
½ hrnku mléka
¼ hrnku oleje
1 vejce
4 hrsti rybízu
½ množství drobenky (viz Jak na to)

POSTUP:

Do mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva. Promícháme. Přilejeme olej a mléko, v kterém jsme rozmíchali vejce. Vše zamícháme. 

Přidáme 2 hrsti čistého obraného rybízu. Opatrně promícháme. 

Do formy na muffiny dáme papírové košíčky. Naplníme je těstem a ještě povrch posypeme zbytkem rybízu. Posypeme drobenkou. 

Dáme péct do rozpálené trouby na 180 – 200°C asi 20 – 30 min. (zkouška špejlí)

Rubriky
Saláty Salát s masem

Salát s krůtím masem, brusinkami a křenem

Zbyl Vám křen z receptu na rybu, tak si připravte tento skvělý salát a ne aby Vás
napadlo vynechat sušené brusinky, ty tam dodají trochu sladkosti a jsou úplně
famózní.

SUROVINY:

1 ledový salát, nebo hlávkový, či Lollo Rosso, dubáček
12 třešňových rajčátek
hrst brusinek sušených
150ml zakysané smetany
1 jablko
1- 2 lžíce křenu
sůl, pepř

300g krůtích prsíček
Olej a máslo na orestování

POSTUP:

Salát omyjeme a osušíme. Natrháme na velikost sousta. Omytá rajčátka rozkrojíme na čtvrtiny.

Zakysanou smetanu smícháme s nastrouhaným jablkem, křenem a brusinkami. Ochutíme solí a pepřem.

Maso omyjeme, nakrájíme na nudličky nebo kostičky. Osolíme, opepříme. Na pánvičce rozpustíme kousek a másla a 1 lžíci oleje a maso na něm orestujeme do zlatova.

Potom už vše spojíme – salát, rajčátka, opečené maso

Rubriky
Ryby Maso & ryby & mořské plody

Ryba s křenovou krustou

Ryba s křenem, zdá se vám to divná kombinace. Ne, ne je skvělá.

SUROVINY:

4 filety ryby (já měla candáta)
2 toustové chleby
4 lžíce mandlí
4 lžíce másla
1 – 2 lžíce nastrouhaného křenu
4 lžičky citronové šťávy
špetka cit. kůry
sůl, pepř

POSTUP:

Z toustového chleba si uděláme čerstvou strouhanku.

Mandle nasekáme najemno.

Změklé máslo utřeme do pěny a spojíme se strouhankou a mandlemi. Přidáme nastrouhaný křen, ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Přihodíme špetku citronové kůry.

Rybu omyjeme, osušíme a dáme do vymazaného pekáčku. Jemně osolíme, opepříme. Na rybu navršíme rovnoměrně křenovou hmotu.

Pečeme při 200°C asi 15 – 20 min.

Můžeme podávat s bramborami, či jen se salátem.