1 grep
150ml vína
250ml vody
8 zrnek pepře
1 bobkový list
špetka estragonu (nemusí být)
4 pstruzi
4 lžíce smetany ke šlehání
špetka – sůl, pepř, cukr
Pstruhy omyjeme a vyfiletujeme. Filety si uložíme do chladničky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Grep pořádně pod horkou vodou kartáčkem omyjeme a i s kůrou nakrájíme také na kolečka. Do kastrolu nalijeme víno a studenou vodu. Přidáme pepř, bobkový list, estragon, mrkev a grep a přidáme skelety z ryb. Vše povaříme 15 – 20 min. Přecedíme a vrátíme na plotýnku. Do marinády přilijeme smetanu a svaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, pepřem a cukrem. Odstavíme a zašleháme plátek studeného másla.
Mezitím opečeme filety ze pstruha na másle. Nejdříve kůží dolů, až bude kůže pěkně opražena a kolem dokola filetu rybí maso krásně bílé. Otočíme filet pstruha a plotýnku vypneme. Necháme 1-2 min dodělat.
Podáváme s vařenými bramborami.
(Já jsem měla brambory uvařené od oběda, takže jsem je opekla na másle.)
Tip: Toto jídlo můžeme připravit i zdravěji a to když filety budeme pošírovat. Marinádu z 250ml vína, 500ml vody, mrkve, grepu, koření a skeletů z ryb povaříme, přecedíme a vrátíme na sporák. Marinádu udržujeme pod bodem varu a vložíme do ní filety pošírujeme 3-5 min dle velikosti. Maso vyndáme a uchováme v teple. Potom omáčku rychle svaříme se smetanou a zašleháme máslo. Pokud se nám zdá omáčka stále řídká můžeme ji zahustit ½ lžičkou škrobu rozmíchaného v troše studené vody
Přihlas se k odběru našeho měsíčního newsletteru a získej: 🥘 Nejnovější recepty, které ti nesmí uniknout 💡 Tipy, jak vařit jednodušeji a lépe ✨ Sezónní inspiraci, suroviny a techniky 📚 Shrnutí nejčtenějších článků měsíce
Žádný spam – jen poctivá chuť jednou za měsíc.
Stačí zadat svůj e-mail a je to!
Co mě vedlo k založení mého blogu? – láska k jídlu, vaření, pečení a hlavně mé kamarádky, pro které již přes rok vařím degustační menu, peču dorty a zákusky. Jídlo i vaření je moje vášeň (i když nevím po kom to mám – promiň mami), sbírám recepty, kuchařky jsou mé oblíbené knihy.
© 2017-2025 poctivachut.cz – All rights reserved