Filety ze pstruha s grepovo-smetanovou omáčkou

SUROVINY:

2 mrkve
1 grep
150ml vína
250ml vody
8 zrnek pepře
1 bobkový list
špetka estragonu (nemusí být)
4 pstruzi
4 lžíce smetany ke šlehání
špetka – sůl, pepř, cukr

POSTUP:

Pstruhy omyjeme a vyfiletujeme. Filety si uložíme do chladničky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Grep pořádně pod horkou vodou kartáčkem omyjeme a i s kůrou nakrájíme také na kolečka. Do kastrolu nalijeme víno a studenou vodu. Přidáme pepř, bobkový list, estragon, mrkev a grep a přidáme skelety z ryb. Vše povaříme 15 – 20 min. Přecedíme a vrátíme na plotýnku. Do marinády přilijeme smetanu a svaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, pepřem a cukrem. Odstavíme a zašleháme plátek studeného másla.

Mezitím opečeme filety ze pstruha na másle. Nejdříve kůží dolů, až bude kůže pěkně opražena a kolem dokola filetu rybí maso krásně bílé. Otočíme filet pstruha a plotýnku vypneme. Necháme 1-2 min dodělat.

Podáváme s vařenými bramborami.

(Já jsem měla brambory uvařené od oběda, takže jsem je opekla na másle.)

Tip: Toto jídlo můžeme připravit i zdravěji a to když filety budeme pošírovat. Marinádu z 250ml vína, 500ml vody, mrkve, grepu, koření a skeletů z ryb povaříme, přecedíme a vrátíme na sporák. Marinádu udržujeme pod bodem varu a vložíme do ní filety pošírujeme 3-5 min dle velikosti. Maso vyndáme a uchováme v teple. Potom omáčku rychle svaříme se smetanou a zašleháme máslo. Pokud se nám zdá omáčka stále řídká můžeme ji zahustit ½ lžičkou škrobu rozmíchaného v troše studené vody

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Telegram
WhatsApp

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Nejnověšjí recepty
DOPORUČUJEME
INSTAGRAM @poctivachut
FACEBOOK