Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Meruňkový závin

SUROVINY

250g másla (Já používám směs másla, zlaté Hané a Héry)
250g tvarohu
2 hrnky hladké mouky (200ml)
špetka soli

První závin:
600g meruněk
5-6 lžic cukru
4 lžíce rozmačkaných piškotů nebo strouhanky
2 lžíce rumu
1 lžíce rozinek
20g másla

Druhý závin:
600g meruněk
5-6 lžic cukru
4 lžíce vlašských ořechů jemně nasekaných
1 lžíce strouhanky
20g másla

POSTUP

Všechny ingredience zaděláme na vále na hladké těsto. Dáme na půl hodiny odležet. Z tohoto množství uděláme 2 záviny.

První závin: Z ½ těsta vyválíme čtverec 40cm x 40cm. Střed posypeme 3 lžícemi piškotů a hustě poklademe půlkami vypeckovaných meruněk řeznou stranou nahoru. Meruňky polijeme rumem. Přisypeme rozinky, cukr a 1 lžící piškotů. Pokapeme rozpuštěným máslem. Těsto z obou stran přehneme přes náplň. Konce závinu řádně stiskneme a zatočíme, aby náplň nevytekla. Záviny klademe na pečící papír. Potřeme žloutkem.

Druhý závin: Z ½ těsta vyválíme čtverec 40cm x 40cm. Střed posypeme strouhankou a 1 lžící ořechů. Hustě poklademe půlkami vypeckovaných meruněk řeznou stranou nahoru. Přisypeme zbytkem ořechů, cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Těsto z obou stran přehneme přes náplň. Konce závinu řádně stiskneme a zatočíme, aby náplň nevytekla. Záviny klademe na pečící papír. Potřeme žloutkem. Můžeme posypat ořechy.

Pečeme v troubě na 220°C asi 30 – 40 min.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Troubu si necháme rozpálit na 200 °C. Mouku, kokos, cukr a prášek do pečiva promícháme v míse. V mléce rozšleháme vejce a...
S portobella vyjmeme nožky a houby očistíme vlhkým hadrem. Cibuli, česnek a nožky z hub nakrájíme najemno, cuketu nastrouháme i se slupkou (pokud je starší vnitřek...
Změklé máslo našleháme s 2/3 cukru a žloutky do pěny. Přidáme zázvor, kůru a šťávu z pomeranče. Bílky ušleháme na sníh a...

RECEPTY