Základní koláčové kynuté těsto

  • 2 ½ hrnku hladké mouky (hrnek o objemu 240ml)
  • ½ hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka vlažného
  • 8 lžic oleje
  • ¾ kostky droždí
  • špetka soli

Celý život dělám kynuté těsto jednoduše jako má babička. Ohřejeme mléko jen tak aby bylo vlahé. Do mísy prosejeme mouku a uděláme důlek.

Přidáme cukr a opět uděláme důlek. Rozdrobíme droždí a dáme do důlku. Zalijeme teplým mlékem a necháme vzejít kvásek. Osolíme, přidáme olej. Těsto dobře zpracujeme. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
Nelekněte se, těsto je dost řídké.

Těsto rozprostřeme na pekáč. (nejlépe to jde prsty namočenými v oleji) Klademe ovocem, tvarohem, mákem atd.
Sypeme drobenkou.

Tip!
Na veliký plech použiji hrnek o objemu 240ml. (Obvyklý hrnek na čaj) Pokud potřebuji jen těsto do koláčové formy, tak použiji jen hrneček o objemu 120ml (Je to hrneček většinou na kávu) a použiji jen 4 lžíce oleje a ½ množství droždí. (Je to asi tak menší půlka z celé kostky droždí.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.