Těstoviny

Těstoviny dělám podle receptu z kuchařky vydané roku 1921. Mám je nejraději. Pokud vyrábím těstoviny pro sladkou úpravu, místo hrubé mouky dávám hladkou a polohrubou.

  • 350g hrubé mouky (250g hladké a 100g polohrubé)
  • 2 vejce
  • asi 125ml vody

Na vále uděláme do mouky důlek. Do něho vyklepneme vejce a pomalu přiléváme vodu. Vidličkou pomalu zpracujeme. Dobře promícháme a potom těsto zpracujeme rukama. Až se nechytá válu. Musí být tuhé, ale ne tvrdé, aby se dalo rozválet. Podle potřeby přidáme krapet vody nebo mouky.

Těsto rozdělíme na dva až tři bochánky a zakryjeme je nahřátým kastrolem. Necháme odpočinout asi půl hodiny. Pak každý bochánek rozválíme na 1mm.

Placky rozprostřeme na utěrky a necháme trochu oschnout. Obrátíme. Placky nesmějí přeschnout, musí být stále trochu vláčné. Přeschlé se při krájení lámou a nedoschlé se lepí.

Nakrájíme na požadované tvary.

Čerstvé těstoviny (široké nudle) se vaří asi tak 7-10 minut. Pokud je necháme dosušit rozprostřené na vále na uschování, doba varu se prodlužuje asi o 5 minut. Pro 4 osoby vaříme asi 400g těstovin.

Jeden komentář na “Těstoviny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.