Švestky

Švestky jsou ovocem, které lze pěstovat všude od nížin až do vysokých poloh. Nutričně a hlavně chuťově obohatí i masitá jídla (uzený jazyk se švestkovou omáčkou).

Švestky obsahují ovocné cukry, organické kyseliny, minerální látky. Mají značný obsah draslíku a fosforu, středně vysoký obsah sodíku, vápníku, hořčíku a železa. Co se týká vitamínů, jsou bohaté na karoten, aneurin, riboflavin.

Doporučují se při chorobách krevního oběhu, při dně a revmatismu, ledvinových a jaterních nemocech. Jsou močopudné. Sušené a kompotované švestky jsou trochu projímavé při konzumaci nalačno.

A my si z nich uvaříme:

Bramborovou roládu s mákem a švestkovou omáčkou recept připravujeme – je to taková alternace k ovocným knedlíkům jen v podobě rolády. Nějak jsem chvátala a nechtělo se mi dělat knedlíky a proč to tedy neobrátit a nenaplnit těsto mákem a švestky nerozvařit. A byl nový recept na světě.

Králík se sušenými i čerstvými švestkami recept připravujeme – švestka jako švestka, zda čerstvá nebo sušená, nebo obě.

Zapečené palačinky se švestkami a bílým jogurtem recept připravujeme – můj velice oblíbený recept. Hned jak jsou švestky, tak si to musím uvařit. Ta šťáva ze švestek smíchaná po upečení s jogurtovým krémem. Mňam.

Kapr se zeleninou a švestkami recept připravujeme – taková alternace černé omáčky – kořenová
zelenina, víno, perník, mandle a švestky

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na