Kategorie: Předkrm

Paprikový humus

Papriky strčíme pod gril a opečeme. (Až pomalu do černa.) Strčíme je do pytlíku a zapaříme.

Rychlá játrová paštika

Šalotku nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nasekáme. Kuřecí játra hlavně pořádně očistíme.

Ementálová pomazánka s ořechy

Nejdříve si všechny suroviny vyndáme z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu.

Pomazánka ze zbytků uzeného masa

Uzené maso umeleme nebo nastrouháme nahrubo. Najemno nakrájíme vajíčka a okurky.

Slaný koláč s hruškami a nivou

Těsto rozválíme do kruhu o velikost koláčové formy + okraje. Těsto vložíme do formy (na dno i okraje)

Hermelín s jahodovým čatním

Do kastrolu nalijeme vody, přidáme cukr, ocet, citronovou šťávu, med, sůl, koření a nakrájenou chilli papričku

Koktail z kuřete a ananasu

Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky a opečeme na másle

Paštika s bylinkami

Osmažíme cibuli na lžíci másla, přidáme maso nakrájené na malé kostičky a orestujeme.

Špekáčky v bramborové kaši

Do kaše přimícháme mouku a z těsta vytvoříme v ruce placičku, do které zabalíme

Krekry s lněnými semínky

Na vál prosejeme mouku, přidáme sůl, lněná semínka. Uděláme důlek a do něj
přidáme změklé máslo, olej a vodu.

Šunková rolka s křenovou šlehačkou na okurkovém želé

Jemně nastrouháme křen a pokapeme citronovou šťávou, mírně osladíme, osolíme a dochutíme pepřem. Promícháme. Našleháme smetanu. Půl šlehačky dáme stranou. (dezert).

Pomalu pečené vepřové

Maso omyjte, osušte a důkladně potřete marinádou. Dejte až na 24 hodin uležet. Troubu zahřejte na 150°C.

Houbové mističky

Na oleji orestujeme cibuli, přidáme pokrájené houby a restujeme asi 5 min.

Přendáme do mísy a necháme vychladnout. Přidáme čerstvý špenát

Houbový tataráček

Nakrájíme cibuli a pórek najemno. Houby na malé kostičky a česnek rozetřeme.

Cuketový slaný koláč

Všechny suroviny zpracujeme na vále a necháme odpočinout v lednici cca 20min.
Potom těsto vyválíme a přeneseme do formy, vytvarujeme okraje.

Houbové smaženky

Očištění houby pokrájíme na malé kousky. Na 3 lžících oleje orestujeme houby do měkka. (pokud jsou tvrdé, můžeme podlít vodou a podusit).

Salát z červené řepy

Řepu očistíme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Ocet med, džus, olej, sójovou omáčku, želé, pepř a sůl (tymián) důkladně prošleháme a přidáme nastrouhaný zázvor.

Sendvič Croque – monsieur

Nejdříve uvaříme bešamel. V kastrůlku rozpustíme máslo, vsypeme mouku a uvaříme světlou jíšku. Stále mícháme. Postupně přiléváme mléko a šleháme, osolíme

Rillettes z vepřového masa

Rillettes patří k velmi známým francouzským receptům, klasicky se dělá na malém ohni, nejlépe v litinovém hrnci tak cca 8 hodin. Připravuje se z vepřového, ale i kachního, či husího masa.