Pomeranče

Patří k velmi oblíbenému subtropickému ovoci se sladkou a šťavnatou dužinou.
Pomerančů je mnoho druhů a dělí se do třech základních skupin
1.) obyčejné žlutomasé odrůdy s tenkou slupkou – přímá konzumace, šťávy
2.) pigmentované neboli krvavé – pigmentace velice labilní, záleží na pěstebních podmínkách
3.) pupečné – uvnitř plodu se nachází malý plůdek, který na vnějšku vytváří takzvaný pupek, tyto pomeranče mají silnou slupku (Ty já mám nejraději!), nejlepší k přímé konzumaci.

Ještě bývali takzvané cukerné, rané s fádní chutí bez kyselin – pamatujete Kubánské pomeranče?

Pomeranče jsou dobrým zdrojem vitamínu C, provitamínu A a thiaminu. Obsahují kyseliny, cukry, až 85% vody a další cenné látky.

Co budeme vařit:

Pomerančové kuře – inspirace italským receptem s citrony, prostě jsem to zkusila s pomerančem a vyšlo to – velice jemné a šťavnaté kuře

Francouzské tousty s pomerančovou pěnou a pomerančovým punčem – já myslím, že toustový chleba má doma teď snad každá rodina a když se najednou ohlásí nečekaná návštěva, dají se z něj vykouzlit výborné sladké francouzské tousty a pokud přidáte pomerančovou pěnu a punč, budete mít sváteční výborné pohoštění

Vepřové maso s pomerančovým křenem – po pečení sladkého vánočního cukroví mám vždycky hroznou chuť na něco slaného a bůček na chlebu s pomerančovým křenem je to pravé

Palačinky Suzzete – vařit z pomeranče a neudělat si světoznámé palačinky s pomerančovým přelivem a flambováním, to by snad ani nešlo

Na blogu najdete i jiné recepty, v kterých je pomeranč, tak mrkněte.

Užijte si Vánoce, moc se nehoňte a do roku 2020 Vám přeji všechno nejlepší, mÓc štěstí, hodně nových chutí a báječného vaření.
Vaše Alena

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na