Ostružiny

Ostružiny měli v léčitelství vždy významné místo. Přestože se nejdříve používali jen listy ostružiní.

Plod má značně vysoký obsah provitamínu A. Ostružiny jsou bohaté na hořčík, vápník, fosfor a železo a další cenné minerální látky, obsahují i vitamín C.

Šťáva s ostružin pomáhá při nachlazení a potom zvláště při chrapotu. Má ale také velice povzbuzující účinky.

Čaj z listů pijeme při lehkých zažívacích potíží a na pročištění krve.

Při vaření mají ostružiny bohaté využití. Je výborná jak v sladké, tak slané kombinaci. Můžeme je servírovat k jídlům, k nimž jsme zvyklí podávat brusinky. Ostružina a jakékoli maso (od drůbeže, přes rybu až k divočině) je skvělá kombinace.

Budeme vařit:

Bílkové noky s ostružinovou omáčkou – Bílkové noky, to je vlastně uvařený sníh. Sladké noky s nakyslými a tak trošku ostrými ostružinami, to je moc chutná kombinace.

Kachní prsa s ostružinovým džemem – Miluji kachní prsa, jsem hrozně nadšená, že si je můžu koupit zvlášť. Ta křupavá kůrčička s měkoučkým načervenalým masem – mňam. A k tomu už jen něco pikantního a pečené brambůrky. No prostě lahoda. Jednoduché a ještě k tomu, sváteční výborné jídlo.

Taštičky plněné ostružinami – Musíme zadělat těsto, ale těsto je tvarohové a jde to docela dobře. Potom už jen plníme ostružinami. A podáváme polité máslem a cukrem. Takže nic tak složitého – ne?

Losos s ostružinovou majonézou – rychlejší jídlo nemůže už být. Opéct lososa a smíchat majonézu s ostružinovým džemem třeba s džemem SingleFood z našeho e-shopu. Nám se to trošku prodlouží, protože mi, si uděláme domácí majonézu i protlak.

Ještě na stránkách můžete najít:

Kynutý koláč s ostružinami a skořicovou drobenkou
Piškotová roláda s ostružinami

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na