- 1250 ml mléko
- 40g másla
- 80g cukru
- 40g kvasnic
- špetka soli
- 2 vejce
- 750g hladké mouky
Mléko s máslem ohřejeme, aby bylo mléko vlažné a máslo rozpuštěné. Dáme z plotny a přidáme cukr a rozdrobíme kvasnice. Počkáme, až vzejde kvásek. Potom zašleháme vejce, hladkou mouku a špetku soli. Necháme na teplém místě přikryté vykynout na dvojnásobné množství.
Potom těsto opatrně naběračkou lijeme do vymaštěného lívanečníku a opečeme po obou stranách. Já na lívance používám litinový plát s držadlem po babičce. Lívanečky chutnají jinak, možná jen pro mě, nějak nostalgicky.
Lívance podáváme s borůvkami a zakysanou smetanou, nebo se skořicovým cukrem, rozvařenými jablky i povidla s tvarohem jsou výborná.