Lívance kynuté lité

  • 1250 ml mléko
  • 40g másla
  • 80g cukru
  • 40g kvasnic
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 750g hladké mouky

Mléko s máslem ohřejeme, aby bylo mléko vlažné a máslo rozpuštěné. Dáme z plotny a přidáme cukr a rozdrobíme kvasnice. Počkáme, až vzejde kvásek. Potom zašleháme vejce, hladkou mouku a špetku soli. Necháme na teplém místě přikryté vykynout na dvojnásobné množství.

Potom těsto opatrně naběračkou lijeme do vymaštěného lívanečníku a opečeme po obou stranách. Já na lívance používám litinový plát s držadlem po babičce. Lívanečky chutnají jinak, možná jen pro mě, nějak nostalgicky.

Lívance podáváme s borůvkami a zakysanou smetanou, nebo se skořicovým cukrem, rozvařenými jablky i povidla s tvarohem jsou výborná.

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na