Jih Itálie, Sicílie – degustační menu

V kuchyni Kalábrie a Sicílie je velice znát arabský vliv.

Arabové přivezli sebou lilky a Italové si je velice oblíbili. Pěstují se zde citrusy, pomeranče. Hlavními surovinami jsou rajčata, česnek, olivy, rýže, kuskus, šafrán. Na celém ostrově Sicílie se pěstují mandle, pistácie, divoký fenykl a kapary.

Na talíři nesmí samozřejmě chybět ryby a mořské plody, vždyť Sicílie je pře jen ostrov.

Nejběžnějším sýrem je cacciocavala (kačokavala) a pecorino.

Caponata – Siciliské pesto s ricottou – focaccia

Vyrábějí se zde sladkosti, které díky hromadě medu, cukru a kandovanému ovoci, dělají čest svému jménu. Na Sicílii vymysleli granitu – ochucené krystalky ledu a poprvé zde začali modelovat z marcipánu tvary ovoce.

Z nápojů, které se produkují, musíme jmenovat určitě víno, marsalu a limoncello.

A tyto základní suroviny jsme zakomponovali do menu.

  • Caponataosmažený lilek, řapíkatý celer, rajčatové pyré, olivy, kapary, bazalka, vinný ocet, cukr, mandle
  • Sicilské pesto s ricottoučesnek, ančovičky, česnek, kapary, olivy, sušená rajčata, ricotta
  • Sicilská polévkamrkev, celer, česnek, feferonka, rajčatové pyré – dopio, rozmarýn, cizrna
  • Arancinismažené rýžové kuličky plněné masovým ragú
  • Rybí kuskuskuskus, rajčata, celer, česnek, ančovičky, víno, vývar, ryba
  • Kávová granita třešně, mascarpone, kávová granita

Buon appetito

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.