Jak uvařit vajíčka?

Vejce naměkko – bílek je mírně zatuhlý, žloutek tekutý

Opláchnuté, nepoškozené vejce vložíme do vařící vody a vaříme 3-4 min. Vejce by nemělo být přímo z chladničky, aby nepopraskalo. Vejce naměkko se podává v kalíšku, nebo se vyjme do vhodné, nahřáté sklenice. (Já miluji vejce naměkko s uvařeným chřestem)

Vejce nahniličko – bílek je mírně zatuhlý, žloutek kašovitý

Vejce vložíme do vařící vody a vaříme 5 – 6 min. Vejce by nemělo být přímo z chladničky, aby nepopraskalo. Vejce nahniličko se podává k různým většinou smetanovým omáčkám, třeba ke koprové, pažitkové, atd..

Vejce natvrdo – bílek i žloutek je zatuhlý

Vejce ponořené do vařící vody vaříme 10 min, ponořená do studené vody od začátku varu 8 min. Uvařené vejce ponoříme do studené vody, aby se nám dobře loupalo. Vejce natvrdo používáme na nejrůznější způsoby od pomazánek, salátů až jako samostatný pokrm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.