Hrušky

Hrušky patří po jablkách k našemu nejčastěji pěstovanému ovoci. Chutnají sice sladčeji než jablka, ale obsahují většinou méně cukru. Obsahují totiž málo kyselin, takže sladkost není tlumena. Hrušky nemají mnoho vitamínů, obsahuje vitamíny skupiny B, provitamín A, vitamín C a více hořčíku. Obsahují dále ovocné cukry, pektin, třísloviny a další aktivní složky.

Působí na odvádění vody a solí z organismu a proto jsou hrušky doporučovány při nemoci krevního oběhu, ledvinových problémech.

Nejlepší kombinace je sladká hruška s pikantním plísňovým sýrem.

Co budeme vařit:

Krůtí roláda s plísňovým sýrem: na roládě je nejtěžší krůtí prsa rozřezat na plát a potom je to již hračka. Při pečení vznikne něco lahodného, šťavnatého a hlavně moc dobrého. Roláda je vynikající jak teplá tak studená.

Hruškový nákyp: recept na piškotový nákyp máte připravený i bez vážení jen na lžíce. Já mám nákypy ráda. Jsou takové hedvábné a tento je prostě suprový a jednoduchý.

Slaný koláč s hruškami a nivou: když dělám těsto na slaný koláč, vždycky ho udělám dvojnásob. Druhou půlku dám do mrazáku a vyndám ji vždy, když se kupí nějaké zbytky v lednici sýry, šunky, slanina, salámy, zelenina. Tento recept vznikl, když se mi ozvala nenadálá návštěva a v lednici nebylo nic jiného než hrušky a zakysaná smetana. V mrazáku jsem objevila těsto, slaninu, nivu a slaný koláč byl na světě.

Vdolky s hruškovým rozvarem a tvrdým tvarohem: nejdříve si musíte připravit hruškový rozvar, taková hrušková povidla. Potom zaděláte vdolky. Ty buď osmažíte anebo upečete v troubě. Je to prvorepublikový recept, tak si ho užijte a uvařte poctivě. Předělala jsem Vám ho na gramy, abyste nemuseli přepočítávat co je lot, žejdlík, pinta atd.

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na