- 500g hovězího masa s kostí (třeba hrudí)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- ½ celeru
- 1 cibule i se slupkou
- 1 stroužek česneku
- 10 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- stonky z petržele a libečku (lístky si schovávám na ozdobu)
Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi 2l). Přivedeme k varu. Zprudka necháme asi 10 min vařit a poté ztlumíme, aby vývar jen lehce bublal. Vývar takzvaně táhneme 2 až 5 hodin. Pěnu odstraňujeme. Potom vývar procedíme přes jemné sítko nebo plátno. Maso obereme a natrháme po vláknu. Zeleninu vyhodíme.
Vývar by měl být zlato hnědý. Pokud chceme mít vývar ještě tmavší, před vařením kosti a maso opečeme.
Vývar můžeme vařit až 10 hodin a nemusíme ho hlídat. Proto je dobré ho vařit přes noc.
TIP Vývar můžeme zamrazit v tvořítku na led, abychom ho měli vždy při ruce.
Skvělý tip, to by mě vubec nenapadlo, zamrazit to do kostiček, děkuju 😉 vyzkouším 🙂