Hovězí vývar – základ pro polévky, omáčky

  • 500g hovězího masa s kostí (třeba hrudí)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • 1 cibule i se slupkou
  • 1 stroužek česneku
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • stonky z petržele a libečku (lístky si schovávám na ozdobu)

Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi 2l). Přivedeme k varu. Zprudka necháme asi 10 min vařit a poté ztlumíme, aby vývar jen lehce bublal. Vývar takzvaně táhneme 2 až 5 hodin. Pěnu odstraňujeme. Potom vývar procedíme přes jemné sítko nebo plátno. Maso obereme a natrháme po vláknu. Zeleninu vyhodíme.

Vývar by měl být zlato hnědý. Pokud chceme mít vývar ještě tmavší, před vařením kosti a maso opečeme.

Vývar můžeme vařit až 10 hodin a nemusíme ho hlídat. Proto je dobré ho vařit přes noc.

TIP Vývar můžeme zamrazit v tvořítku na led, abychom ho měli vždy při ruce.

2 komentáře na “Hovězí vývar – základ pro polévky, omáčky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.