Toto degustační menu bylo sestaveno na přání mé kamarádky pro její rodinu jako vánoční dárek. (Už u mě vše ochutnala a chtěla to dopřát i svým blízkým, což mě velice těší). Trochu opožděný dárek, ale v dnešní uspěchané době dát dohromady dvě samostatně fungující a zaneprázdněné rodiny je prostě problém. Pod stromečkem našli alespoň poukázku na menu inspirované klasikou francouzské kuchyně, která mne hrozně inspiruje.
Každý, kdo se o gastronomii a vaření zajímá, by se měl seznámit s knihou Auguste Escoffiera, biblí francouzské kuchyně.
Co region to jiná úprava klasických jídel. Já poprvé ochutnala například cibulačku jako čistý vývar se zapečenou bagetou. (A tak ji teď podávám). Z historie je známo, že se cibulačka vařila ze šampaňského, jinde se připravuje z místního bílého vína a třeba v Normandii se používá cider.
Menu inspirované francouzskou kuchyní:
- Rillettes z vepřového masa recept
- Cibulová polévka recept
- Sendvič Croque monsieur se zeleninou ratatouille recept
- Hovězí po burgundsku recept
- a tutově Créme brulée recept
No nejen že to krásně vypadalo, bylo to fakt dobré. Přiznávám, že jsem kuchařku k sestavenému menu musela trošku dotlačit. Měla jsem s její francouzskou kuchyní už jednu degustační zkušenost, ale Alena se dost brání opakování připravovaných jídel. Vše skvělé, pochvala i za výborné víno. Talíře po nás nemusela ani mýt, jak byly vyjedené!
Myslím,že dárek se povedl a mohl by se opakovat! Jana
Vypadá to nádherně, určitě někdy vyzkouším nějaký receptík 😉