Banány

Vždy mě překvapí jak je banán od přírody vlastně hygienicky a prakticky zabalený.

Říká se, že nejlépe chutná, když se na jeho slupce objeví malé hnědé skvrnky, kterou jsou znamením, že vůně a chuť dosáhla svého vrcholu. (Znám mnoho lidí, kteří mají nejraději ty zelené, pomalu až trpké.)

Banány se nemají v žádném případě uchovávat v ledničce, kde ztrácí svoji vůni.

Banány jsou lehce stravitelné.

Banány se skládají z 75% vody až 23%sacharidů z toho 5%škrobu, 1% tuků a bílkovina, 1% minerálních látek. Obsahují mnoho vitamínu A, vitamíny skupiny B.

Mají poměrně vysokou energetickou hodnotu.

Já mám hrozně ráda popíjet kávu a přikusovat banán a také miluji tousty s máslem banánem a medem. Zkuste to je to moc dobré.

Uvaříme si:

Zeleninové rizoto zjemněné banány – Rizoto vařené na italský způsob. Nebojte se toho banánu, jen to jídlo tak zakulatí, není tam nijak výrazný, ale propojí krásně všechny ingredience.
(recept)

Plněné kari kuře s banány – Nejdříve jsem chtěla upéct celé kuře naplněné banány a jablky, potom jsem dostala trochu strach. Co když to nebude nic moc a já budu mít celé kuře. Tak jsem jen naplnila kuřecí vykostěná stehna. Ale bylo to tak dobré, že příště upeču celé kuře.
(recept)

Banánové lívanečky – Tento recept jsem doma dělala vždy, když se nesnědli banány včas a troch zčernali. (Ještě tyto banány mačkám do čokoládového pudinku a je to také moc dobré, se šlehačkou výborné.) (recept)

Smažené banány – Smažené banány nemám moc ráda, přijde mi to takové celé mdlé, nijaké. Ale protože je mnoho lidí, kterým to chutná, tak jsem to zařadila a pro sebe trochu „vytunila“ (jak říká můj starší syn). Banány podávám s citronovým přelivem a rychlou sýrovo-smetanovo- citronovou zmrzlinou.
(recept)

V receptech ještě najdete:

Extra banánové cupcakes
Banánová roláda ze zbytků vánočního cukroví
Banánový pohár s čokoládou

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na